Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych

w Pleszewie

  • Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2025 roku życzy ZSUG Pleszew

Miłosz finalistą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

Miłosz finalistą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i PiekarzOd 16-18 kwietnia br. we Wrocławiu odbył się XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz pod hasłem „Powiew wiosny”. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy 3D, Miłosz Migaszewski, który w klasyfikacji generalnej zajął 5 miejsce w Polsce oraz uzyskał tytuł finalisty. Praktyczną naukę zawodu nasz uczeń odbywa w Piekarni MIKO, Pana Grzegorza Mikołajczaka w Pleszewie. Organizatorem turnieju była Dolnośląska Izba Rzemieślnicza oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.

 

Finał turnieju poprzedzone były eliminacjami na etapie wojewódzkim. Maksymalna liczba punktów na etapie wojewódzkim wynosiła 100: za część teoretyczną 30, a za część praktyczną 70.

W etapach wojewódzkich wzięło udział 71 cukierników i 14 piekarzy. Spośród nich 26 cukierników i 9 piekarzy uzyskało regulaminowy próg 80 punktów i zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego. Ogólnopolski turniej składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej, w której należało wykonać min. rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałki: turecką i żydowską, bułki: kajzerki, solanki i małgorzatki oraz wyrób z ciasta półcukierniczego o tematyce wiosennej.

Miłoszowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczny Dziennik Lekcyjny ZSUG Pleszew
Powiat Pleszewski
Okręgowa Konisja Egzaminacyjna w Poznaniu
Microsoft School
mapa serwisu
mapa serwisu
mapa serwisu

Serwis internetowy ZSUG używa plików cookies (tzw. ciasteczka) oraz innych technologii w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie akceptujesz stosowanych przez nas technologii, powinieneś natychmiast opuścić tę stronę. W przeciwnym wypadku kliknij na przycisk Akceptuję.