Jedną z głównych atrakcji podczas DNI PLESZEWA 2003 było bicie kulinarnego rekordu GUINNESSA. Planowano zrobić sałatkę z 720 kg pomidorów na jubileusz 720 - lecia miasta. Wyszło jednak znacznie więcej - w sumie 1363 kg. Przy robieniu potrawy pracowali kucharze z restauracji ACWADOR w Prokopowie i uczniowie Zespołu Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie. Świeże warzywa dostarczyło Stowarzyszenie Producentów Ogrodniczych "Pomidor Pleszewski", a śmietanę spółdzielnia mleczarska Kowalew - Dobrzyca. Wszystko trafiło do olbrzymiej metalowej misy, wykonanej w fabryce "SPOMASZ". Nad prawidłowością wykonywanych prac czuwała komisja sędziowska oraz obserwatorzy z Księgi Giunessa na Polskę.
Uczniowie ZSUG biorący udział w biciu rekordu GUINNESSA:
Andrzejewski Hubert | Kowańki Piotr |
Banaszyńska Monika | Kucharczyk Regina |
Bandosz Michał | Kujawa Paulina |
Biedrowska Beata | Lewicka Dominika |
Bochniak Łukasz | Napieralski Wincenty |
Czajka Daria | Nowak Adrian |
Filipiak Radosław | Michalska Mariola |
Frankiewicz Adam | Radomska Monika |
Godomska Magdalena | Ryfa Joanna |
Jabłońska Magdalena | Sadłowski Gracjan |
Jaskólska Natalia | Sikora Karolina |
Jarzemska Joanna | Styś Maciej |
Jędraszak Kamila | Świątek Bartosz |
Kaczmarek Natalia | Wawrzyniak Maciej |
Karmelski Maciej | Winiecka Sławomira |
Kasprzek Agnieszka | Wrzeszczyński Michał |
Kopaczewski Szymon | Biniek Damian |
Zobacz galerię: