Od 16-18 kwietnia br. we Wrocławiu odbył się XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz pod hasłem „Powiew wiosny”. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy 3D, Miłosz Migaszewski, który w klasyfikacji generalnej zajął 5 miejsce w Polsce oraz uzyskał tytuł finalisty. Praktyczną naukę zawodu nasz uczeń odbywa w Piekarni MIKO, Pana Grzegorza Mikołajczaka w Pleszewie. Organizatorem turnieju była Dolnośląska Izba Rzemieślnicza oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.
Finał turnieju poprzedzone były eliminacjami na etapie wojewódzkim. Maksymalna liczba punktów na etapie wojewódzkim wynosiła 100: za część teoretyczną 30, a za część praktyczną 70.
W etapach wojewódzkich wzięło udział 71 cukierników i 14 piekarzy. Spośród nich 26 cukierników i 9 piekarzy uzyskało regulaminowy próg 80 punktów i zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego. Ogólnopolski turniej składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej, w której należało wykonać min. rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałki: turecką i żydowską, bułki: kajzerki, solanki i małgorzatki oraz wyrób z ciasta półcukierniczego o tematyce wiosennej.
Miłoszowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!