W dniach od 23.04 2018 r – 25 .04.2018 r odbył się w Zabrzu etap ogólnopolski turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Uczennica klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia -Klaudia Hańćkowiak reprezentująca Pleszew i jednocześnie Wielkopolskę, znalazła się w gronie najlepszych uczniów – kucharzy w Polsce.
Na co dzień Klaudia odbywa praktykę w PHU " Kunert- Ewa Kunert z Pleszewa. Dodatkowo przygotowania do konkursu odbywała pod okiem Pana Marcina Wygralaka w Restauracji Frascatti w Pleszewie, gdzie skupiono się przede wszystkim na perfekcyjnym wykonaniu i ekspedycji potraw. Pomysł na konkursowe dania również zrodził się w Restauracji Frascatti. Jako danie główne zgodnie z założeniami konkursowymi, Klaudia przygotowała fantazyjne udko kurczaka oraz przystawkę wegetariańską z kozim serem. Szczegółowy przepis to oczywiście tajemnica mistrza- ale były tam figi, szparagi i inne pięknie wkomponowane w całą potrawę cudeńka.
W etapie ogólnopolskim wymagany był zakres oraz poziom wiedzy i umiejętności wykraczający poza treści podstaw programowych w zawodzie kucharza. Warto dodać, że Klaudia uzyskała po części teoretycznej najwyższy wynik ( spośród wszystkich uczestników) 26 punktów na 30 możliwych do uzyskania. Z kolei w części praktycznej Komisje Oceniające uwzględniały przede wszystkim: organizację i higienę pracy, wykonanie potraw, oraz ich ekspedycję. Klaudia zaprezentowała się znakomicie i w rezultacie po ostrej rywalizacji uplasowała się na 4 miejscu, zyskując tym samym tytuł finalisty/laureata ogólnopolskiego turnieju.
"Turniej został zamieszczony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy. Finał turnieju odbył się w Łaźni Łańcuszkowej Sztolni Królowej Luiza w Zabrzu"-( Zabrze.com.pl )
Co oznacza zwycięstwo dla Klaudii: na pewno ciekawe doświadczenia, sprawdzenie swoich umiejętności, nowe kontakty, nagrody, a co chyba najważniejsze zwolnienie z egzaminu zawodowego w części pisemnej.