W poniedziałek 4 czerwca br. uczennice naszej szkoły: Klaudia Hańćkowiak i Daria Okoniewska wzięły udział w szkoleniu baristycznym obejmującym szeroką tematykę „coffee business”. Szkolenie odbyło się w Poznaniu, a jego organizatorem była firma Primulator, która zajmuje się sprzedażą i serwisem profesjonalnych urządzeń gastronomicznych.
Nasze uczennice dowiedziały się wielu interesujących wiadomości na temat rodzajów kawy, upraw, metod zbioru i obróbki owoców kawowca. Prowadząca szkolenie, Pani Dominika Piotrowska oraz Pan Leszek Borowiak przybliżyli młodzieży narzędzia pracy baristy oraz sposoby profesjonalnego parzenia kawy i jej serwowania, Szkolenie oprócz teorii obejmowało także część praktyczną. Uczniowie pod czujnym okiem pani Dominiki, doskonalili swoje umiejętności w odpowiednim mieleniu kawy, parzeniu espresso i cappuccino, spienianiu mleka i tworzeniu wzorów latte art.
Po zakończeniu szkolenia wszyscy uczestnicy otrzymali Certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu.
Serdecznie dziękujemy Pani Dominie Piotrkowskiej, Panu Leszkowi Borowiakowi oraz firmie Primulator za inspirujące szkolenie.
Sabina Guz