Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych

w Pleszewie

  • Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2025 roku życzy ZSUG Pleszew

Konkurs „Jesienne inspiracje”

 Konkurs adresowany jest do   uczniów  kształcących się w zawodach gastronomicznych Południowej Wielkopolski. Tematem konkursu są „Jesienne inspiracje” czyli potrawy z produktów sezonowych takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, dynia, kapusta, papryka, pomidory.  Potrawy konkursowe mogą występować w dwóch kategoriach: deser lub zupa/danie obiadowe. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu i czekamy na zgłoszenia.KONKURS KULINARNY DLA UCZNIÓW KSZTAŁCĄCYCH SIĘ W ZAWODACH GASTRONOMICZNYCH POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI

 Konkurs adresowany jest do   uczniów  kształcących się w zawodach gastronomicznych Południowej Wielkopolski. Tematem konkursu są „Jesienne inspiracje” czyli potrawy z produktów sezonowych takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, dynia, kapusta, papryka, pomidory.  Potrawy konkursowe mogą występować w dwóch kategoriach: deser lub zupa/danie obiadowe.

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu i czekamy na zgłoszenia.


KONKURS KULINARNY DLA UCZNIÓW KSZTAŁCĄCYCH SIĘ W ZAWODACH GASTRONOMICZNYCH POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI

„Jesienne inspiracje”

Pleszew, 21.09.2018r.

 

ORGANIZATORZY:

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie

Stowarzyszenie „Poznańska 36”      

SPONSORZY:

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie

Stowarzyszenie ”Poznańska 36”  

  1. I. Postanowienia ogólne i definicje

Konkurs adresowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych południowej Wielkopolski. Tematem konkursu są „Jesienne inspiracje” czyli potrawy             z produktów sezonowych takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, dynia, kapusta, papryka, pomidory. Potrawy konkursowe mogą występować w dwóch kategoriach: deser lub zupa/danie obiadowe.

  1. Organizatorzy Konkursu:

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie

Stowarzyszenie „Poznańska 36”

  1. Wykonawca Konkursu :
  1. Uczestnicy konkursu – uczniowie, zakwalifikowani do udziału w Konkursie zgodnie                          z zasadami określonymi w niniejszym regulaminie.
  2. Praca – co najmniej 2 zdjęcia zgłoszonej potrawy wraz z autorskim przepisem oraz jesienna potrawa wykonana zgodnie z podaną przez uczestników recepturą.
  3. Laureaci – wyłonieni w I etapie Konkursu– eliminacjach  

Uwaga! Spośród nadesłanych na konkurs prac organizator Konkursu wyłoni 5 najlepszych autorskich przepisów na jesienną potrawę .

  1. Zwycięzcy -uczniowie, który uzyskają największą ilość punktów w Finale Konkursu
  2. Ogłoszenie Konkursu na Stronach Internetowych Organizatorów Konkursu.
  3. Etap I Konkursu – eliminacje  - wyłonienie Laureatów , przesłanie do organizatora Konkursu ich danych , zdjęć jesiennych potraw oraz autorskiego przepisu na potrawę inspirowaną jesienią.
  4. Etap II Konkursu – Finał Szkolny Konkursu - prezentacja autorskiej receptury oraz przygotowanej wcześniej według niej 6 porcji jesiennej potrawy , degustacja potraw.
  5. Komisja Konkursowa –6-osobowe Jury powołane przez organizatora Konkursu, składające  się ze smakoszów kulinarnych, przedstawicieli organizatorów.
  6. Biuro Konkursu: Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie, ul. Poznańska 36,  63 – 300 Pleszew.
  1. II. Założenia Konkursu
  2. Celem Konkursu jest:
  • kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów
  • rozpowszechnianie wiedzy na temat zdrowego żywienia.
  • wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami Konkursu.
  1. Konkurs skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych.
  2. Zgłoszenia Uczestników Konkursu dokonują uczniowie, którzy zgłaszają do Konkursu prace opracowane przez siebie.
  3. Uczestnicy biorący udział w Konkursie będą prezentować swoje autorskie receptury oraz potrawy na stanowiskach do tego przygotowanych przez organizatora według wskazanej kolejności.
  4. Organizator podczas Finału imprezy zapewnia dostęp do kuchni.
  5. Wszelkie informacje związane z realizacją Konkursu będzie można uzyskać u opiekunów konkursu Pani Sabiny Guz i Pani Małgorzaty Chudzyńskiej.

III. Terminy i przebieg Konkursu

  1. Przesłanie zgłoszenia konkursowego, przez zainteresowanych uczniów, drogą mailową na adres Wykonawcy Konkursu z dopiskiem „KONKURS KULINARNY- Jesienne inspiracje” do dnia 26 października 2018 r. załącznik nr 1
  2. Etap I Konkursu: eliminacje
  • przygotowanie na podstawie autorskiej receptury potrawy jesiennej przez ucznia;
  • wykonanie co najmniej 2 zdjęć potraw; (Zdjęcia muszą być wykonane techniką cyfrową, poziomo, na jasnym tle, rozmiar min. 2560 x 1920 pikseli, rozdzielczość min. 72 dpi, format pliku: .jpg. ).
  • przesłanie do Wykonawcy Konkursu do dnia 26 października 2018 r. następujących danych:

-formularza zgłoszeniowego z danymi ucznia oraz autorską recepturą jesiennej potrawy – załącznik nr 1 do regulaminu Konkursu;

-podpisanej informacji dla uczestnika konkursu – załącznik nr2

-podpisanego oświadczenia zgodnego z treścią załącznika nr 3a (w przypadku osób pełnoletnich) lub załącznika nr 3b (w przypadku osób niepełnoletnich);

- zgody na użyczenie wizerunku, zgodnie z treścią załącznika nr 4a do regulaminu Konkursu lub załącznika nr 4b w przypadku osoby niepełnoletniej;

-płyty CD/DVD zawierającej zdjęcia jesiennej potrawy

  1. Weryfikacja formalna przesłanych prac konkursowych i dokumentów z załączników, a następnie wyłonienie przez organizatorów Konkursu spośród nadesłanych na konkurs prac    5 najlepszych autorskich przepisów na potrawę jesienną.
  2. Etap II Konkursu: Finał Konkursu Kulinarnego „Jesienne inspiracje”
  • Finał Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie     7 listopada 2018r.
  • Uczestnicy zgłaszają się na finał Konkursu z przygotowaną wcześniej według autorskiej receptury jesienną potrawą
  • W czasie Finału:

- przygotowują atrakcyjną prezentację potrawy (6 porcji)

- prezentują Jury sposób przyrządzania potrawy;

- podają potrawę do degustacji Jury

  • Oprócz sposobu prezentacji potrawy oraz autorskiej receptury Jury oceniać będzie walory smakowe potrawy, jej oryginalność oraz stopień nawiązania do tematu konkursu.
  1. IV. Nagrody

W wyniku rozstrzygnięcia Konkursu Komisja Konkursowa przyzna nagrody rzeczowe/ urządzenia AGD/ za I, II, i III miejsce

  1. V. Prawa i obowiązki
  2. Uczestnik Konkursu spełnia wymagania i akceptuje wszystkie postanowienia regulaminu Konkursu.
  3. Uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad obowiązujących podczas trwania poszczególnych etapów Konkursu.
  4. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu Konkursu, o czym zobowiązuje się poinformować Uczestników Konkursu.
  5. Wszelkie informacje dotyczące organizacji oraz realizacji Konkursu będą przekazywane telefonicznie lub drogą elektroniczną.
  6. VI. Postanowienia końcowe
  7. Niniejszy Regulamin jest dostępny w Zespole Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie, ul. Poznańska 36, 63 – 300 Pleszew.
  8. Wybrane Prace zgłoszone do Konkursu zostaną opublikowane na stronie internetowej Wykonawcy Konkursu.
  9. We wszystkich sprawach spornych decyduje Komisja Konkursowa.

Załącznikami do niniejszego Regulaminu są:

  • Załącznik nr 1- Formularz zgłoszeniowy Uczestnika Konkursu
  • Załącznik nr 2- Informacja dla uczestnika konkursu
  • Załącznik nr 3a-Oświadczenie pełnoletniego uczestnika konkursu
  • Załącznik nr3b- Oświadczenie niepełnoletniego oraz przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu
  • Załącznik nr 4a-Zgoda pełnoletniego Uczestnika Konkursu na użyczenie wizerunku
  • Załącznik nr4b-Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu na użyczenie wizerunku.

 

Załączniki do pobrania:

Uczniowie naszej szkoły wypełniają tylko formularz zgłoszeniowy ( załącznik nr 1), pozostałe osoby wypełniają wszystkie załączone dokumenty ( załącznik nr 1, 2,3a, 3b, 4a, 4b)

 

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczny Dziennik Lekcyjny ZSUG Pleszew
Powiat Pleszewski
Okręgowa Konisja Egzaminacyjna w Poznaniu
Microsoft School
mapa serwisu
mapa serwisu
mapa serwisu

Serwis internetowy ZSUG używa plików cookies (tzw. ciasteczka) oraz innych technologii w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie akceptujesz stosowanych przez nas technologii, powinieneś natychmiast opuścić tę stronę. W przeciwnym wypadku kliknij na przycisk Akceptuję.