KONKURS KULINARNY DLA UCZNIÓW KSZTAŁCĄCYCH SIĘ W ZAWODACH GASTRONOMICZNYCH POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI
Konkurs adresowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych Południowej Wielkopolski. Tematem konkursu są „Jesienne inspiracje” czyli potrawy z produktów sezonowych takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, dynia, kapusta, papryka, pomidory. Potrawy konkursowe mogą występować w dwóch kategoriach: deser lub zupa/danie obiadowe.
Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu i czekamy na zgłoszenia.
KONKURS KULINARNY DLA UCZNIÓW KSZTAŁCĄCYCH SIĘ W ZAWODACH GASTRONOMICZNYCH POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI
„Jesienne inspiracje”
Pleszew, 21.09.2018r.
ORGANIZATORZY:
Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Stowarzyszenie „Poznańska 36”
SPONSORZY:
Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Stowarzyszenie ”Poznańska 36”
- I. Postanowienia ogólne i definicje
Konkurs adresowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych południowej Wielkopolski. Tematem konkursu są „Jesienne inspiracje” czyli potrawy z produktów sezonowych takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, dynia, kapusta, papryka, pomidory. Potrawy konkursowe mogą występować w dwóch kategoriach: deser lub zupa/danie obiadowe.
- Organizatorzy Konkursu:
Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Stowarzyszenie „Poznańska 36”
- Wykonawca Konkursu :
- Uczestnicy konkursu – uczniowie, zakwalifikowani do udziału w Konkursie zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym regulaminie.
- Praca – co najmniej 2 zdjęcia zgłoszonej potrawy wraz z autorskim przepisem oraz jesienna potrawa wykonana zgodnie z podaną przez uczestników recepturą.
- Laureaci – wyłonieni w I etapie Konkursu– eliminacjach
Uwaga! Spośród nadesłanych na konkurs prac organizator Konkursu wyłoni 5 najlepszych autorskich przepisów na jesienną potrawę .
- Zwycięzcy -uczniowie, który uzyskają największą ilość punktów w Finale Konkursu
- Ogłoszenie Konkursu na Stronach Internetowych Organizatorów Konkursu.
- Etap I Konkursu – eliminacje - wyłonienie Laureatów , przesłanie do organizatora Konkursu ich danych , zdjęć jesiennych potraw oraz autorskiego przepisu na potrawę inspirowaną jesienią.
- Etap II Konkursu – Finał Szkolny Konkursu - prezentacja autorskiej receptury oraz przygotowanej wcześniej według niej 6 porcji jesiennej potrawy , degustacja potraw.
- Komisja Konkursowa –6-osobowe Jury powołane przez organizatora Konkursu, składające się ze smakoszów kulinarnych, przedstawicieli organizatorów.
- Biuro Konkursu: Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie, ul. Poznańska 36, 63 – 300 Pleszew.
- II. Założenia Konkursu
- Celem Konkursu jest:
- kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów
- rozpowszechnianie wiedzy na temat zdrowego żywienia.
- wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami Konkursu.
- Konkurs skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych.
- Zgłoszenia Uczestników Konkursu dokonują uczniowie, którzy zgłaszają do Konkursu prace opracowane przez siebie.
- Uczestnicy biorący udział w Konkursie będą prezentować swoje autorskie receptury oraz potrawy na stanowiskach do tego przygotowanych przez organizatora według wskazanej kolejności.
- Organizator podczas Finału imprezy zapewnia dostęp do kuchni.
- Wszelkie informacje związane z realizacją Konkursu będzie można uzyskać u opiekunów konkursu Pani Sabiny Guz i Pani Małgorzaty Chudzyńskiej.
III. Terminy i przebieg Konkursu
- Przesłanie zgłoszenia konkursowego, przez zainteresowanych uczniów, drogą mailową na adres Wykonawcy Konkursu z dopiskiem „KONKURS KULINARNY- Jesienne inspiracje” do dnia 26 października 2018 r. załącznik nr 1
- Etap I Konkursu: eliminacje
- przygotowanie na podstawie autorskiej receptury potrawy jesiennej przez ucznia;
- wykonanie co najmniej 2 zdjęć potraw; (Zdjęcia muszą być wykonane techniką cyfrową, poziomo, na jasnym tle, rozmiar min. 2560 x 1920 pikseli, rozdzielczość min. 72 dpi, format pliku: .jpg. ).
- przesłanie do Wykonawcy Konkursu do dnia 26 października 2018 r. następujących danych:
-formularza zgłoszeniowego z danymi ucznia oraz autorską recepturą jesiennej potrawy – załącznik nr 1 do regulaminu Konkursu;
-podpisanej informacji dla uczestnika konkursu – załącznik nr2
-podpisanego oświadczenia zgodnego z treścią załącznika nr 3a (w przypadku osób pełnoletnich) lub załącznika nr 3b (w przypadku osób niepełnoletnich);
- zgody na użyczenie wizerunku, zgodnie z treścią załącznika nr 4a do regulaminu Konkursu lub załącznika nr 4b w przypadku osoby niepełnoletniej;
-płyty CD/DVD zawierającej zdjęcia jesiennej potrawy
- Weryfikacja formalna przesłanych prac konkursowych i dokumentów z załączników, a następnie wyłonienie przez organizatorów Konkursu spośród nadesłanych na konkurs prac 5 najlepszych autorskich przepisów na potrawę jesienną.
- Etap II Konkursu: Finał Konkursu Kulinarnego „Jesienne inspiracje”
- Finał Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie 7 listopada 2018r.
- Uczestnicy zgłaszają się na finał Konkursu z przygotowaną wcześniej według autorskiej receptury jesienną potrawą
- W czasie Finału:
- przygotowują atrakcyjną prezentację potrawy (6 porcji)
- prezentują Jury sposób przyrządzania potrawy;
- podają potrawę do degustacji Jury
- Oprócz sposobu prezentacji potrawy oraz autorskiej receptury Jury oceniać będzie walory smakowe potrawy, jej oryginalność oraz stopień nawiązania do tematu konkursu.
- IV. Nagrody
W wyniku rozstrzygnięcia Konkursu Komisja Konkursowa przyzna nagrody rzeczowe/ urządzenia AGD/ za I, II, i III miejsce
- V. Prawa i obowiązki
- Uczestnik Konkursu spełnia wymagania i akceptuje wszystkie postanowienia regulaminu Konkursu.
- Uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad obowiązujących podczas trwania poszczególnych etapów Konkursu.
- Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu Konkursu, o czym zobowiązuje się poinformować Uczestników Konkursu.
- Wszelkie informacje dotyczące organizacji oraz realizacji Konkursu będą przekazywane telefonicznie lub drogą elektroniczną.
- VI. Postanowienia końcowe
- Niniejszy Regulamin jest dostępny w Zespole Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie, ul. Poznańska 36, 63 – 300 Pleszew.
- Wybrane Prace zgłoszone do Konkursu zostaną opublikowane na stronie internetowej Wykonawcy Konkursu.
- We wszystkich sprawach spornych decyduje Komisja Konkursowa.
Załącznikami do niniejszego Regulaminu są:
- Załącznik nr 1- Formularz zgłoszeniowy Uczestnika Konkursu
- Załącznik nr 2- Informacja dla uczestnika konkursu
- Załącznik nr 3a-Oświadczenie pełnoletniego uczestnika konkursu
- Załącznik nr3b- Oświadczenie niepełnoletniego oraz przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu
- Załącznik nr 4a-Zgoda pełnoletniego Uczestnika Konkursu na użyczenie wizerunku
- Załącznik nr4b-Zgoda przedstawiciela ustawowego niepełnoletniego Uczestnika Konkursu na użyczenie wizerunku.
Załączniki do pobrania:
Uczniowie naszej szkoły wypełniają tylko formularz zgłoszeniowy ( załącznik nr 1), pozostałe osoby wypełniają wszystkie załączone dokumenty ( załącznik nr 1, 2,3a, 3b, 4a, 4b)