W poniedziałek 5 listopada br. odbył się w naszej szkole finał konkursu kulinarnego Jesienne inspiracje. Celem konkursu było kształcenie umiejętności zawodowych uczniów z uwzględnieniem ich twórczych inspiracji oraz wymiana doświadczeń pomiędzy uczestnikami konkursu. Tematem konkursu były potrawy inspirowane darami jesieni. Uczestnicy przygotowali dania z jesiennych, sezonowych produktów w dwóch kategoriach: deser lub zupa/danie zasadnicze. Spośród wszystkich autorskich przepisów zgłoszonych przez naszych uczniów do eliminacji, Jury Konkursowe wybrało pięć najbardziej interesujących dań, które były przygotowywane w dzisiejszym finale. Już od rana uczestnicy konkursu w pracowni gastronomicznej przygotowywali swoje popisowe potrawy aby zaprezentować je na szkolnym finale.
Jury w składzie: Pani Dyrektor Iwona Kałużna, Pan Dyrektor Piotr Liskowski, Pani Magdalena Liskowska, Pani Violetta Ryżek, Pani Dorota Stacherska i Ksiądz Błażej Michalewski oceniali min. prezentację potrawy, recepturę, smak oraz stopień nawiązania potrawy do tematyki konkursu. Po prezentacji popisowych dań, ocenie i degustacji komisja przyznała:
I miejsce- Karolina Nawrocka, klasa 3A za zupę krem z pieczonych batatów i papryki
II miejsce –Juliusz Brandyk, klasa 1B za zupę krem z dyni na ostro
III miejsce Aleksandra Pera, klasa 3C za deser z gruszką w tle.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Wręczenie dyplomów oraz nagród rzeczowych odbędzie się w dniu 9 listopada 2018r na uroczystym apelu z okazji Odzyskania Niepodległości. Sponsorem nagród jest Stowarzyszenie Poznańska36.
Sabina Guz
Małgorzata Chudzyńska