Nowy Rok 2019 rozpoczęty, a tym samym przygotowania językowe do wyjazdów w ramach projektu Erasmus+ w trakcie. Przygotowanie dwóch grup wyjazdowych Volyne i Quedlinburg rozpoczęte jeszcze w Starym Roku nabierają rozpędu. Uczniowie pod okiem prowadzących Magdaleny Liskowskiej i Aleksandry Pilarczyk doskonalą swoje kompetencje językowe przed wyjazdem.
Głównym celem zajęć jest dostosowanie różnego poziomu umiejętności posługiwania się językiem przez poszczególnych uczestników projektu, rozwijanie umiejętności porozumiewania się oraz radzenia sobie w codziennych sytuacjach, doskonalenie umiejętności językowych z branży gastronomicznej w zakresie umożliwiającym wykonywanie pracy. Podczas zajęć uczestnicy przypominają, utrwalają i wzbogacają słownictwo; dotyczące pracy w branży gastronomicznej.
"Podróże ze smakiem" to projekt realizowany w ramach programu Erasmus +. Będzie obejmował wyjazd czterech 10- osobowych grup na staże zagraniczne do miejscowości: Martin (Słowacja), Quedlinburg (Niemcy), Volyne (Czechy). Na początek już w tym roku wyjadą dwie grupy 10- osobowe do Quedlinburga ( Niemcy) oraz Volyne ( Czechy).
Wyjazd każdej grupy poprzedza cykl szkoleń przygotowawczych: pedagogiczno-kulturowo- językowych. Których celem głównym jest zwiększenie kompetencji językowych uczniów w zakresie języka niemieckiego i angielskiego, rozwijanie postawy ciekawości, otwartości i tolerancji wobec kultury innych narodów. Przybliżenie dziedzictwa kulturowego Czech, Słowacji Niemiec, w tym zabytków architektonicznych i innych wytworów sztuki.