Etap wojewódzki Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Kucharz.
30 stycznia we Wrześni odbył się etap wojewódzki XXIV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Do konkursu przystąpili uczniowie klas trzecich zawodowych z Wrześni, Gniezna, Jarocina, Pleszewa, Leszna oraz Kościana.
Tematem przewodnim tegorocznego turnieju piekarskiego było: „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Zgodnie z tematem należało wykonać eksponat artystyczny oraz chleb okolicznościowy. Pozostałe zadania do wykonania to plecionki, chałki, bułki poznańskie i drożdżówki. Naszą szkołę reprezentował Lucjan Malinowski z klasy 3c, który praktycznie zawodu uczy się w piekarni w Żegocinie – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Czerminie. Natomiast tematem turnieju kucharskiego były:„Wariacje z wieprzowiny”. Przyszli kucharze przygotowywali potrawy z mięsem wieprzowym w roli głównej, sporządzając je różnymi metodami i ubierając wyszukanymi dodatkami. Tu reprezentował nas Kacper Wachowiak z klasy 3b odbywający praktyki zawodowe w Restauracji „Piotruś” w Choczu.
Uczestników turniejów oceniało profesjonalne jory złożone z szefów kuchni, czy zawodowych piekarzy.
W turnieju piekarskim pierwsze miejsce zajęło Gniezno, drugie miejsce Pleszew, trzecie miejsce Leszno. Lucjan Malinowski zdobywając drugie miejsce został uhonorowany srebrnym medalem, otrzymał puchar i nagrody rzeczowe.
W turnieju kucharskim pierwsze miejsce zajęła Września, drugie miejsce Kościan, trzecie miejsce Leszno. Kacper Wachowiak zdobył miejsce poza podium ale wrażenia turniejowe i doświadczenie rywalizacji, jak mówi na długo pozostaną w pamięci.
Inf. Małgorzata Chudzyńska
Sabina Guz