A tymczasem grupa naszych uczniów odbywa szkolenie barmańskie w ramach projektu „Zawodowcy na rynku pracy” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Wielkopolskiego na lata 2014-2020.
Zajęcia dla naszych uczniów prowadzi Dawid Dominiak młody, utalentowany barman pochodzący z Kalisza. Na swoim koncie posiada wiele nagród i tytułów. Jest finalistą barmańskich mistrzostw świata, a także laureatem nagród "best cocktail" i licznych pucharów mistrzostw Polski.
Pod okiem mistrza 10 uczniów Zespołu Szkół Usługowo- Gospodarczych w Pleszewie zgłębia tajniki sztuki barmańskiej. "Barmani są w ciągłym ruchu, muszą prowadzić dziesiątki rozmów oraz pracują na długich zmianach. Goście często zwracają uwagę na to co znajdzie się w ich drinku ale są również tacy, którzy zwracają uwagę na technikę przygotowywanego napoju. Barman to czarodziej płynnych smaków, ekwilibrysta shakera i butelek a także cierpliwy słuchacz ludzkich zwierzeń," -dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem Dawid Dominiak
Program szkolenia obejmuje między innymi: Podstawy zarządzania barem: organizacja baru, zarządzanie barem. Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego: przybory barmańskie ,szkło barowe, sprzęt chłodniczy, sprzęt zmywający, sprzęt do parzenia kawy, pozostały sprzęt barowy, obowiązkowe wyposażenie baru. Mixologia: omówienie poszczególnych alkoholi, przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia. Fizjologia mieszania napojów: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia. Dobór różnorodnych ingrediencji: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia.
Dawid Dominiak, podczas szkolenia, wśród najważniejszych cech osobowych dobrego barmana wymienia cierpliwość. "Ta cecha w tym zawodzie przyda się zarówno w stosunku do niektórych klientów, jak też do współpracowników. Barman musi też być często aktorem. Chodzi tu zarówno o improwizowanie (niekiedy trzeba…), ale też dostosowanie mowy ciała, wyrazu twarzy do zaistniałej sytuacji, a już koniecznie do sposobu przygotowywania i serwowania drinków."
Niezbędna też jest kreatywność. "Znam barmanów –, którzy zdobyli uznanie, dzięki fachowości, własnym recepturom drinków i zostali za to docenieni na różnych konkursach lub w miejscach ich pracy. Pasja to warunek konieczny w tym zawodzie"- podkreśla prowadzący
O tym i o wielu innych aspektach zawodu mogli dowiedzieć się nasi uczniowie podczas szkolenia.