W dniach 29 i 30 marca 2022 r. uczniowie Zespołu Szkół Usługowo- Gospodarczych w Pleszewie, kształcący się w zawodzie kucharz Jakub Narosz oraz Dominik Jezierski wzięli udział w centralnym etapie VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu. W konkursowe zmagania stanęli ramię w ramię ze swoimi rówieśnikami ze Szczecina, Kołobrzegu, Bydgoszczy, Lublina, Turku, Sokołowa Podlaskiego, Wielunia i Poznania. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki, o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie kucharz rywalizowało 15- stu uczestników.
Mogli oni podczas Turnieju wykazać się swoją wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi zdobytymi podczas nauki w szkole. Komisja Oceniająca szczególną uwagę zwracała na kreatywność potraw, walory smakowe, ale też na stosowanie w praktyce zasady #ZeroWeste.
Ostatecznie po dwudniowej rywalizacji nasi uczniowie znaleźli się w pierwszej dziesiątce najlepszych uczniów kształcących się w zawodzie kucharz w Polsce.
Dominik Jezierski, który na co dzień jest uczniem pierwszej klasy, praktyczną naukę zawodu odbywa w Restauracji Peryferia Pani Elżbiety Majdeckiej w Nowej Wsi, pod nadzorem Pana Grzegorza Czechyry. W klasyfikacji końcowej Dominik uplasował się na 8 miejscu ( rośnie nam #TheBestChef ) przypomnę, ze Dominik jest w pierwszej klasie i dopiero rozpoczął przygodę z gastronomią.
Jakub Narosz, z kolei jest uczniem klasy trzeciej, praktyczną naukę zawodu odbywa w popularnej pleszewskiej Restauracji BAX ( Rolniczy Kombinat Spółdzielczy „Nowy Świat”), pod nadzorem Pana Sławomira Reimanna. Jakub zajął 9 miejsce i jednocześnie jako finalista ogólnopolskiego turnieju zawodowego, został zwolniony z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz, uzyskując tym samym 100% punktów z tej części egzaminu.
Obu uczniów ze strony szkoły przygotowywała Pani Sabina Guz.
Ogólnopolski Turniej Kucharski jest turniejem trzystopniowym, w którym biorą udział uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz z całej Polski. Celem Turnieju jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej, prezentowanie na najwyższym poziomie wiedzy i umiejętności uczniów w zawodzie kucharz, w tym umiejętności wdrażania nowoczesnych procesów technologicznych, gwarantujących zachowanie wysokiej wartości odżywczej, smakowej i estetycznej potrawy, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych. Wartością dodaną tego konkursu są niewątpliwie cenne dla naszych uczniów nowe znajomości, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami. Gratulujemy wszystkim uczestnikom turnieju oraz organizatorom za perfekcyjne przygotowanie eliminacji centralnych konkursu Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Serdecznie gratulujemy naszym uczniom, życzymy im dalszego pomyślnego rozwoju pasji i zainteresowań oraz kolejnych sukcesów i satysfakcji w realizacji ambitnych przedsięwzięć.