Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania - to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja , wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii , zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Projekt przewiduje warsztaty praktyczne dla nauczycieli i uczniów branży gastronomicznej, które obejmują następujące zagadnienia:
Kuchnia wegańska w praktyce – zajęcia od A do Z (m.in. zasady i innowacje kuchni wegańskiej, wartości produktów i ich łączenie, zastosowanie ziół)
Dzisiaj na pierwszy ogień poszli nauczyciele, pod okiem profesjonalistów przygotowywali się do realizacji zadań projektowych. Już wkrótce w warsztatach będą brać udział uczniowie.