Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania -to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Projekt przewiduje warsztaty praktyczne dla nauczycieli i uczniów branży gastronomicznej, które obejmują następujące zagadnienia:
Na początek szkolili się nauczyciele, pod okiem profesjonalistów przygotowywali się do realizacji zadań projektowych. Obecnie już po dwóch intensywnych dniach szkolenia jest grupa uczniów, kształcących się w zawodzie kucharz, kelner z klas 2: Martyna, Natalia, Angelika, Weronika, Marika, Nadia, Krystian, Szymon, Eryk, Dominik, Nikodem. Jak dotą uczniowie opanowali sztukę przygotowania falaffeli, hummusu miso, vege Pad thai, potrafią też przygotować dyniowe ciasteczka i deser z tapioki. Przygotowywali również Spaghetti z surowej cukinii, zupę z pieczonej dyni z mozaiką z pieczonych papryk i boczniaków, był też pieczony seler z piklowaną cebulką i marynowaną rzodkiewką oraz muffiny czekoladowe z cukinii z cieciorellą.
Już wkrótce 16 listopada kolejne spotkanie z Eko-logiką.