Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych

w Pleszewie

  • Szkoła prowadzona przez specjalistów dla przyszłych specjalistów
  • Szkoła wielu kierunków i wielu możliwości rozwoju osobistego
  • Zaufały nam pokolenia - ZSUG
  • W życiu ważne jest co robisz i kim będziesz
  • Zdobądź zawód z przyszłością

Medalowe dziewczyny - mistrzyni Polski

18 marca od samego rana 2 uczennice z naszej szkoły Kasia Juszczak i Nadia Juskowiak, brały udział w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

To był bardzo emocjonujący dzień na początek część teoretyczna, później już przygotowanie dań i część praktyczna, a wszystko to pod czujnym okiem Jury w znamienitej obsadzie przewodniczący Wojciech Wojtkowiak, Dawid Łagowski, Grzegorz Gajda, Krystian Dreszler, Karolina Mikołajczyk Nieckarz, Romana Drobniak, Andrzej Gołąbek i gość specjalny Karol Okrasa.

Tematem przewodnim IX edycji Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego, były: „Podroby drobiowe i mięso drobiu w towarzystwie kaszy.

Nasze dziewczyny przygotowały w części praktycznej:

Kasia przygotowała: balotynkę z perliczki na sosie z kości drobiowych w asyście chrupiącego arancini z jaszy pęczak z nutą trufli.

Nadia z kolei przygotowała: filet drobiowy z musem mięsnym w obecności krokiecika z kaszy jęczmiennej oraz puree z kalafiora.

Po bardzo emocjonującym pierwszym dniu zmagań konkursowych, 19 marca wszyscy uczestnicy spotkali się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, by wyróżnić najlepszych.

W rezultacie nasza uczennica okazała się najlepsza w Polsce w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, Katarzyna Juszczak została finalistką turniej zajmując ostatecznie 1 miejsce w Polsce. Warto dodać, że Kasia na co dzień praktyki odbywa w restauracji Peryferia Gizałki. Koniecznie trzeba dodać, że uczennica przygotowywana była do konkursu pod okiem Sabina Guz ( od strony teoretycznej), natomiast od strony praktycznej uczennice dodatkowo przygotowywał Marcin Wygralak z Restauracja Frascati by Marcin Wygralak Dziękujemy im serdecznie.

Z kolei druga nasza uczennica Nadia Juskowiak otrzymała specjalne wyróżnienie Kreatywność Smaku. Nadia, praktyki odbywa pod okiem Pana Jarosława Krupnik, Usługi Gastronomiczne Catering. Brawa dla obu dziewczyn.

Warto dodać, że obie dziewczyny w tym roku przystępują do egzaminu zawodowego i obie uczennice, w związku z uzyskaniem tytułu laureata/finalisty zostaną zwolnione z części egzaminu Kasia z części praktycznej, Nadia z części teoretycznej.

Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczny Dziennik Lekcyjny ZSUG Pleszew
Powiat Pleszewski
Okręgowa Konisja Egzaminacyjna w Poznaniu
Microsoft School
mapa serwisu
mapa serwisu
mapa serwisu

Serwis internetowy ZSUG używa plików cookies (tzw. ciasteczka) oraz innych technologii w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie akceptujesz stosowanych przez nas technologii, powinieneś natychmiast opuścić tę stronę. W przeciwnym wypadku kliknij na przycisk Akceptuję.