Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych

w Pleszewie

  • Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2025 roku życzy ZSUG Pleszew

Wykaz podręczników na rok szkolny 2023/2024

 

SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW DLA KLAS I-III

oraz Liceum Ogólnokształcącego dla dorosłych

na rok szkolny 2023/2024

 

WYKAZ PODRĘCZNIKÓW

KLASA I NA PODBUDOWIE SZKOŁY PODSTAWOWEJ

 Przedmiot Podręcznik Wydawnictwo  
  

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA

 
  KLASA I  
 język polski

To się czyta

A. Klimowicz, J. Ginter

Nowa Era 
 język niemiecki

Genau Plus 1

Podręcznik+ćwiczenia

C. Tkadleckova, P. Tlusty

Wydawnictwo Klett  
 język angielski

Life Vision 1 - studen't book Elementary A1/A2

L. Carla

Oxford University Press
 
 historia 

Podręcznik Historia. Klasa 1. Szkoła branżowa I stopnia

J. Ustrzycki, M. Ustrzycki

OPERON 
 matematyka

Matematyka 1. Podręcznik szkoły branżowej I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. A. Konstantynowicz, A. Konstantynowicz, M. Pająk

Matematyka 1. Klasa 1.  Zeszyt ćwiczeń dla szkoły branżowej I stopnia. A. Konstantynowicz.

OPERON 
 

geografia 

(obowiązuje wyłącznie klasy 1c, 1d, 1g)

Geografia 1 dla szkół branżowych I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej

S. Kurek

OPERON 
 

fizyka

(obowiązuje wyłącznie klasy 1a, 1b, 1e, 1f)

Fizyka 1 podręcznik dla szkół branżowych I stopnia

G. Kornaś

OPERON 
 biologia

Biologia 1 podręcznik dla szkół branżowych I stopnia

B. Jakubik, R. Szymańska

OPERON 
 informatyka

Informatyka. Klasa 1. Podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia.

W. Hermanowski

OPERON 
 edukacja dla bezpieczeństwa

Edukacja dla bezpieczeństwa. Klasa 1. Podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia

B.Boniek, A.Kruczyński

Edukacja dla bezpieczeństwa. Klasa 1. Zeszyt ćwiczeń dla szkoły branżowej I stopnia.

B.Boniek, A.Kruczyński

OPERON 
 Biznes i zarządzanie

Krok w biznes i zarządzanie 1 – podręcznik dla branżowej szkoły

Z. Makieła, T. Rachwał

Nowa Era 
PRZEDMIOTY ZAWODOWE  
kucharz 

Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja

TG.07. Część 1

M. Zienkiewicz

WSiP
Technologia Gastronomiczna z   
 

towaroznawstwem. Gastronomia. Tom II.

Część 1

M. Konarzewska

WSiP
sprzedawca

Organizowanie Sprzedaży. Towar jako przedmiot handlu cz.1

A.Mikina, M. Wejgner, D. Andrzejak

WSiP
stolarz

Technologia Stolarstwo cz. I

J. Piżmo

WSiP

Rysunek zawodowy dla stolarza

M. Sławiński

WSiP

Obrabiarki i urządzenia w stolarstwie

S. Bieniek, K. Druchnowski

WSiP
mechanik pojazdów samochodowych

Budowa pojazdów samochodowych Praca zbiorowa

rea

 

Podstawy elektrotechniki i elektroniki samochodowej

P. Funtowicz, B. Michałowski, M. Radzimierski

WSiP

  Technologia ogólna. Podstawy technologii mechanicznych

WSiP

operator obrabiarek skrawających

Przygotowywanie obrabiarek sterowanych

numerycznie do obróbki

J. Figurski

WSiP
cukiernik

Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze. tom II. Część 1.

M. Kaźmierczak

 

WSiP
 

Technika w produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze. Podręcznik do nauki zawodu

cukiernik, technik technologii żywności. tom

I

K. Kocierz

WSiP
piekarz

Magazynowanie surowców piekarskich. Kwalifikacja T.3.1. Podręcznik do nauki zawodu piekarz/technik technologii żywności

K. Jarosz

WSiP
 

Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Kwalifikaca T.3.2.

Podręcznik do nauki zawodu piekarz/technik technologii żywności

E. Giema

WSiP

 

SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW

KLASA II

 

Przedmiot Podręcznik Wydawnictwo
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
KLASA II  
język polski

To się czyta

A. Klimowicz, J. Ginter     

Nowa Era
język angielski

Vision 1 - studen't book

J. Quintana, M. Duckworth         

Oxford University Press

język niemiecki

Geneu Plus 2

Podręcznik+ćwiczenia

C. Tkadkeckova, P. Tlusty

Wydawnictwo Klett 
historia 

Podręcznik Historia. Klasa 2. Szkoła branżowa I stopnia

J. Ustrzycki, M. Ustrzycki

Operon
matematyka

Matematyka 2. Podręcznik szkoły branżowej I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej. 

A. Konstantynowicz, A. Konstantynowicz, M.  Pająk

Matematyka 2. Klasa 2. Zeszyt ćwiczeń dla szkoły branżowej I stopnia. A. Konstantynowicz

Operon
geografia

Geografia 2 podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej

S. Kurek

Operon
biologia

Biologia 2 podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej

B. Jakubik, R. Szymańska

Operon
Fizyka

Fizyka 2. Podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia

G. Kornaś

Operon
PRZEDMIOTY ZAWODOWE  
kucharz 

Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja

TG.07. Część 1

M. Zienkiewicz

WSiP
Technologia Gastronomiczna z   
 

towaroznawstwem. Gastronomia. Tom II.

Część 1

M. Konarzewska

WSiP
sprzedawca

Organizowanie Sprzedaży. Organizacja i techniki sprzedaży. Podręcznik do nauki zawodu technik handlowiec Część 2

A. Komosa

WSiP
stolarz

Technologia Stolarstwo cz. I

J. Piżmo

WSiP

Rysunek zawodowy dla stolarza

M. Sławiński

WSiP

Obrabiarki i urządzenia w stolarstwie

S. Bieniek, K. Druchnowski

WSiP
mechanik pojazdów samochodowych

Budowa pojazdów samochodowych Praca zbiorowa

rea

 

Podstawy elektrotechniki i elektroniki samochodowej

P. Funtowicz, B. Michałowski, M. Radzimierski

WSiP

  Technologia ogólna. Podstawy technologii mechanicznych

WSiP

operator obrabiarek skrawających

Przygotowywanie obrabiarek sterowanych

numerycznie do obróbki

J. Figurski

WSiP
cukiernik

Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze. tom II. Część 1.

M. Kaźmierczak

 

WSiP
 

Technika w produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze. Podręcznik do nauki zawodu

cukiernik, technik technologii żywności. tom

I

K. Kocierz

WSiP
piekarz

Magazynowanie surowców piekarskich. Kwalifikacja T.3.1. Podręcznik do nauki zawodu piekarz/technik technologii żywności

K. Jarosz

WSiP
 

Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. Kwalifikaca T.3.2.

Podręcznik do nauki zawodu piekarz/technik technologii żywności

E. Giema

WSiP

 

SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW

KLASA III - dla uczniów po szkole podstawowej

Przedmiot Podręcznik Wydawnictwo
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA  
KLASA III
język polski To się czyta! 3. Podręcznik do języka polskiego dla branżowej szkoły pierwszego stopnia. NOWA ERA
język angielski

Vision 2, student’s book

Fiona Beddall, Jayne Wildmann,

Oxford University Press
język niemiecki

Genau Plus 3 Język niemiecki dla szkół

ponadpodstawowych

Tkadleckova Carla

Wydawnictwo

LektorKlett 

matematyka

Matematyka. Podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia

Adam Konstantynowicz, Anna Konstantynowicz, Małgorzata Pająk

Matematyka. Zeszyt ćwiczeń.

Adam Konstantynowicz, Anna Konstantynowicz, Małgorzata Pająk

Operon
historia

Historia kl. 3

Janusz Ustrzycki, Mirosław Ustrzycki

Operon
wiedza o społeczeństwie

Wiedza o społeczeństwie. Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia

Beata Surmacz, Jan Maleska, Zbigniew Smutek

Operon
geografia

Geografia 3 podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej

 S. Kurek

Operon
biologia

Biologia 3 podręcznik dla szkoły branżowej I stopnia dla absolwentów ośmioletniej szkoły podstawowej

B. Jakubik, R. Szymańska

Operon
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
stolarz Technologia drewna Praca zbiorowa rea

zalecana literatura

Rysunek techniczny dla stolarza

M. Sławiński

Obrabiarki i urządzenia w stolarstwie

S. Bieniek, K. Druchnowski

WSiP
piekarz Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta. kwalifikacja T.3.3. Podręcznik do nauki zawodu piekarz/technik technologii żywności K. Jarosz WSiP

Przygotowanie pieczywa do dystrybucji.

Kwalifikacja T.3.4. Podręcznik do nauki

 
 

zawodu Piekarz/technik technologii żywności

P. Dominik, K. Przybylska-Dominik

WSiP
sprzedawca

Sprzedaż towarów. Część 1. Obsługa klienta

D. Andrzejczak, A. Mikina, M. Wajgner, B.

WSiP
kucharz

Sporządzanie potraw i napojów.

Kwalifikacja TG.07. Część 2. Podręcznik do zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych

A. Kmiołek-Gizara

WSiP

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Gastronomia.

Kwalifikacja T.6. Tom II. Część 2.

 
  Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz M. Konarzewska WSiP
cukiernik

Technologie produkcji cukierniczej. Wyroby cukiernicze. Tom II. Część 2.

Podręcznik do nauki zawodu cukiernik.

M. Kaźmierczak

WSiP
operator obrabiarek skrawających

Wykonywanie obróbki na obrabiarkach sterowanych numerycznie

J. Figurski

WSiP
mechanik pojazdów samochodowych

Budowa pojazdów samochodowych

Praca zbiorowa

Podstawy elektrotechniki i elektroniki samochodowej

P. Funtowicz, B. Michałowski, M.

Radzimierski

zalecana literatura

Technologia ogólna. Podstawy technologii mechanicznych

rea

WSiP

WSiP

 

LICEUM  OGÓLNOKSZTAŁCĄCE DLA DOROSŁYCH
język polski

Przeszłość to dziś  część 2

K. Mrowcewicz 

(do nowej podstawy programowej)

STENTOR
język angielski

Matura Masters Elementary 

M. Rosińska, K. Wilson

 

Matura Masters Pre-Intermediate 

M. Rosińska, K. Wilson

Machillan Polska Sp. z o. o.
język niemiecki Welttour 1,2 NOWA ERA
historia

Poznać przeszłość. Wiek XX

S. Roszak, J. Kłaczkow

NOWA ERA
matematyka

Matematyka. Podręcznik do liceów i techników

Klasa II. Zakres podstawowy  

K. Kłaczkow, M. Kurczab, E. Świda Matematyka. Zbiór zadań do liceów i techników. Klasa II  

K. Kłaczkow, M. Kurczab, E. Świda

Oficyna

Wydawnicza 

K. Pazdro

chemia

To jest chemia 1. Chemia ogólna i nieograniczona. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podatwpwy.

Aleksandra Mrzigod, Janusz Mrzigod, Romuald Hassa

Nowa Ewa
Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
Biuletyn Informacji Publicznej
Elektroniczny Dziennik Lekcyjny ZSUG Pleszew
Powiat Pleszewski
Okręgowa Konisja Egzaminacyjna w Poznaniu
Microsoft School
mapa serwisu
mapa serwisu
mapa serwisu

Serwis internetowy ZSUG używa plików cookies (tzw. ciasteczka) oraz innych technologii w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie akceptujesz stosowanych przez nas technologii, powinieneś natychmiast opuścić tę stronę. W przeciwnym wypadku kliknij na przycisk Akceptuję.