Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania - to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja , wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii , zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
W dniu 13 września o godz. 10.30 w Bibliotece Szkolnej odbędzie się
kiermasz podręczników.
Podpisane i wycenione podręczniki do szkoły branżowej można zostawiać w wyznaczonych kartonach w bibliotece do 12 września 2022r. w godzinach od 11-15.30
8 września w przepięknej scenerii Zajezdni Kultury w Pleszewie ponad 150 absolwentów, którzy przystąpili do egzaminów zawodowych przed Izbą Rzemieślniczą w Kaliszu i Okręgową Komisją egzaminacyjną w Poznaniu, odebrali swoje pierwsze dyplomy zawodowe.
Absolwenci poszukiwanych dzisiaj na rynku pracy zawodów: blacharz samochodowy, cukiernik, dekarz, elektromechanik, elektromechanik pojazdów samochodowych, elektronik, elektryk, fotograf, fryzjer, kelner, kucharz, lakiernik samochodowy, mechanik pojazdów samochodowych, monter sieci i instalacji sanitarnych, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, murarz- tynkarz, operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych, piekarz, sprzedawca, stolarz, ślusarz, tapicer.