Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania -to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Młodzi ludzie mają wielkie serca. Mimo odwiecznych różnic pokoleniowych, przepychanek słownych i potwierdzenia stereotypów, że starsi marudzą, a młodzież jest niewychowana zdarza się również tak, że w takiej relacji może panować harmonia i serdeczność.
Takim przykładem są między innymi działania podejmowane przez wolontariuszki ze szkolnego klubu HipoMocni, we współpracy z pleszewskim Domem Pomocy Społecznej.