Eko - logika, czyli sztuka roślinnego gotowania-to innowacyjne, ogólnopolskie przedsięwzięcie realizujemy od września tego roku w ZSUG (łącznie 65 szkół branżowych i technicznych z całego kraju zaangażowało się w realizację zadań projektowych). Innowacja umożliwia młodym ludziom nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich, a co za tym idzie – znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Z okazji święta i nie tylko:
za każdą pogodną chwilę,
za każdy uśmiech,
za dobrą radę,
za wsparcie,
za to, że jesteście z nami.
Dziękujemy wszystkim nauczycielom i pracownikom ZSUG, takie życzenia od uczniów przekazały przedstawicielki Samorządu Uczniowskiego.
Dzień Profilaktyk w ZSUGi-13 października 2022 r., to przede wszystkim spotkania w klasach z Panią Marią Przybył z Ośrodka Interwencji Kryzysowej oraz przedstawicielkami Komenda Powiatowa Policji w Pleszewie st. asp. M. Lis-Rybarczyk i asp. sztab. M. Kołaska, tematem przewodnim były: Zagrożenia młodzieży we współczesnym świecie oraz przeciwdziałanie przemocy domowej.
W Zajezdni Kultury w Pleszewie odbyło się z kolei spotkanie młodzieży ze sportowcami, pod hasłem Ty jesteś reżyserem własnego życia.
Wielka akcja Razem dla życia i zdrowia, którą zainicjował Burmistrz Miasta i Gminy Pleszew Arkadiusz Ptak z okazji Europejskiego Dnia Przywracania Czynności Życiowych, pod okiem fachowców, uciskały dzieci, młodzież i dorośli na Rynku, ale również w każdej szkole na terenie MiG Pleszew.
Punktualnie o godzinie 12.00 ponad setka uczniów Zespołu Szkół Usługowo- Gospodarczych w Pleszewie, nieprzerwanie przez 30 minut również uciskała w szkole.